A fotókör eseményei - Dunatáj Fotókör

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

H Í R E K
"A NYERŐ PÁROS!"

Soha nem látott érdeklődéssel zajlott 2018.11.18-án a Gombaszögi házaspár bemutatkozása a Kortárs Művészeti Klubban.
Még a lépcsőkön is ültek. Gombaszögiék igencsak sikeres évet tudhatnak maguk mögött, az idei fotópályázatokon elért eredményeik alapján. Számos fotójuk "került falra", azaz kiállításra, sőt díjazott képeik is voltak. Gratulálunk Nekik, és további sikereket kívánunk.

/Szabó G./
*

NAGY ERIK ÉS FOTÓI A KALOCSAI KORTÁRS MŰVÉSZETI KLUBBAN

2017. október 13-án, péntek délután ismét egy izgalmas rendezvényt szerveztek a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban. A legutóbbi irodalmi est után, most a szemnek kedveztek: Nagy Erik, fotós mutatkozott be

/forrás: Kalocsa TV/
*

A KALOCSAI ALKOTÓK KÖRE VENDÉGE: BEDI GYULA FOTÓMŰVÉSZ

Szeptember 14-én a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében Bedi Gyula mutatkozott be. A Kalocsai Alkotók Köre által szervezett eseményen a fotóművész, a Dunatáj Fotókör elnökével, Péjó Zoltánnal beszélgetett.
/forrás: Kalocsa TV/
*
Bedi Gyula nemzetközi /FIAP/AFIAP/EFIAP/ díjas fotóművész klubtagunk bemutatkozó estje
a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub-ban, 2017. február 24.-én
*

Mészáros Máté
és
Szabó Gábor

fotósok bemutatkozása
a
Kalocsai Kortárs Művészeti Klub-ban

2016. november 4-én
*
Diaporáma - Viczay lajos

Viczay Lajos nyugdíjas tiszteletbeli tagunk, nemzetközi AFIAP és MAFOSZ aranykoszorús és életműdíjas fotóművész diaporáma bemutatóját láthatták az érdeklődők a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub-ban, 2016. október 30-án. Viczay Lajos fotóművész ma már nem csak fotográfiákat készít, hanem rajzaival, festményeivel is ámulatba ejti a "nagyérdeműt". Bemutatója során fotóin keresztül betekintést nyerhettünk munkásságába és megnézhettük a közelmúlt képeit is. Maradandó élményben volt részünk. Köszönjük és további jó alkotó munkát kívánunk.
*
A Kalocsai Sárköz Kincsei

Nem mindennapi projektbe kezdett 2016 év elején Török Töce Tibor fotóstársunk. Egy éven keresztül minden nap egy fotó a Kalocsa és környéke Sárköz szépségeinek bemutatása céljából. A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub keretein belül mutatta be vállalása eddigi, mintegy 270 fotográfiáját, amivel nagy sikert aratott a megjelentek körében.
Gratulálunk az igényes, szép és nem utolsó sorban értékes munkájához és további sikereket kívánunk neki.
*
*
Múzeumok Éjszakája 2016. június 25. - Fotózás

Az idei fotózáson az elmúlt század 20-as éveinek megfelelelő öltözékeket lehetett felölteni és visszautazni az időben a kor ízlésének megfelelő hangulatú zenei aláfestés mellett. Jobbra a közreműködő fotósok, nem teljes létszámban.

Alul a "fotómodellek"...
*
A bajai Duna Fotóklub Egyesület "Fotós tavasz" c. program sorozatának utolsó rendezvényére április 9-én, szombaton 16 órától az Ady Endre Városi Könyvtárban került sor, amelyen a Dunatáj Fotókör Kalocsa is képviselette magát mintegy 5 fős delegációval.
A rendezvény Papp Elek fotóinak bemutatásával kezdődött és egy érdekfeszítő és tanulságos előadással folytatódott. A közel két órás találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult, a fotóművész a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Ezt követően megnéztük a bajai fotóklub tematikus kiállítását a Borbás Mihály házban. A kiállítás a portré, önportré témakörből válogatott kiváló képekkel varázsolt el bennünket. A Duna Fotóklub Egyesület az este netovábbjaként többszörös halászléfőző bajnok fotós barátunk, Ádám Péter által készített halászlével látott vendégül minket és az eseményen szintén résztvevő Zombor-i fotós barátainkat.
Igazán kiemelkedő élményekben volt részünk ezen a kicsit borongós áprilisi szombaton, köszönjük a Baja-i és Zombor-i fotóstársaknak és nem utolsó sorban Papp elek fotóművésznek.
*

Benke Ferenc
HonES - MAFOSZ  életműdíjas
fotóművész

1932 - 2014
*
*
A Dunatáj fotókör - Képszabadság című
kiállítása Dunaszentbenedeken
2015. 09. 04.

A XVII. Dunaszentbenedeki Falunapok egyik nyitányaként pénteken, adják át a benedeki Faluházban a felújított könyvtárat-teleházat, ami a Dunatáj Fotókör kiállításának megnyitója is egyben.
"Hagyományok útján" – Pénteken nyílik a Dunatáj fotókör kiállítása Kalocsán

Pénteken, szeptember 11-én délután öt órakor kezdődik a Dunatáj fotókör beszédes című kiállításának megnyitója a Kiállítóteremben. 
Az egyesület szeretettel várja az érdeklődőket.

A kiállítást megnyitja: Romsics Imre múzeumigazgató.
*
A Magyar Fotográfia Napját ünnepeltük

  A Dunatáj Fotókör immáron 2005 óta minden esztendőben kilép a közönség elé ezen az ünnepi napon. Az első kiállítás hatalmas sikere és a Kalocsán élt híres Tóth Mike: A fényképészet titkai; hazánkban elsőként megjelent fotógráfiai szakkötete is erre kötelez bennünket. A kiállítás az idei fotográfia napjának délutánján a kör által szintén elsőként kezdeményezett és „belakott” színház-mozi előcsarnokban nyílt meg. A hazai és nemzetközi kiállításokon sok-sok díjat elhozott fotósaink az „Emberi és természetes” címmel jelölt kiállítással – öndicséret nélkül kijelenthetjük -, nagyszerű képanyaggal léptek a fotográfiát szerető és az iránt érdeklődő kalocsaiak elé. A képek nomen est omen – nevükben hordozzák a kiállítás címében megadott fogalom kifejeződését. A fotók minden vonatkozásban az emberit sugallják, minthogy ott vannak a természetes hétköznapok, és a természettel együtt az ember, és a még csodásabb természet fotográfiái. Mert erre a kiállításra is érvényes a költő örökbecsű gondolata:
„… Dolgozni csak pontosan, szépen,/ ahogy csillag megy az égen/ úgy érdemes.”
A kalocsai megnyitó képei:
A paksi megnyitó képei:
*
Benke Ferenc (1932 - 2014)

Szomorú kötelességünknek teszünk eleget, amikor tudatjuk, hogy BENKE FERENHonES – Mafosz fotóművész, a kalocsai székhelyű Duna-Táj Fotókör alapító tagja, 2014. október 2-án, 82 éves korában – az örök fény felé fordulva – átadta lelkét teremtőjének. 

Tudásvágya és tudásának, élettapasztalatainak továbbadása, mindannyiunk számára követendő példa kell hogy legyen a jövőben.
A fotózás területén a hagyományos képi-, és tematikai megfogalmazások tisztelete mellett, a kezdeményező készség és az új megoldások keresése jellemezte.
Folyamatosan segítette a fiatal, vagy kezdő fotósok fejlődését, fotós szakköröket vezetett, fotótanfolyamokon tartott előadásokat.

Mint a meghatározó egyéniségek, Ő is hatalmas űrt hagyott maga után, amelyet szomorúságunkban még fel sem foghatunk.
Újságírói munkássága is jelentős volt. Évtizedeken keresztül szolgálta a megyei, ill. a helyi lapok olvasóit, híreivel, értekezéseivel, kulturális és egyéb eseményekről szóló képes beszámolóival. Közszolgálati tevékenységeivel kiérdemelte “Kalocsa Város Művelődési Díját”.
Alkotó szellemisége örökké Velünk marad!
*
Ismét Hajóson mutatkoztunk be

Emlékezzünk! Még a kezdtek kezdetén, amikor „tojáshéjas gyerök fotósokként” repültünk örömmel Hajósra, mint néhány hazaérkezett fecske, hogy valahol keletlenül, de befogadnak. Péjó Zoli száján ott ült a siker mosolya, mi meg 18×24-es kis képeink paszpartuval rakosgattuk félkörbe a színpad mögötti kis terültre a kölcsönbe vett hat paravánt. Aztán meg-megálltak asszonyok, lyányok és gyerekek, néha egy család járta körbe a paraván félkört a nem messze letett tojtojos illatú ájjerral telített levegőben. Ám jöttek a látogatók, s mi örömmel meséltük a következő ügyeletre érkezett tagtársainknak: látogatják, jönnek az emberek!

S emlékezzetek, átsétáltunk egy-egy pohár hűs sörre az idén is ott lévő sörkimérőbe. Aztán bejegyeztük emlékeink közé, hogy jó volt a szabadtéri kiállítás, de még is csak szükség lenne egy kiállító teremre, valódi bemutatkozásra. Aztán az is eljött, de megmaradt Hajós!

Az idén Regényi Gábor már kicsit tematikus, csak hajósi képeket várt, s joggal, hiszen számos alkalommal bandukolt ki a társaság a pincefaluba, együtt és kettesben. Ki-ki, be-bekukkantott egy „vörösre” a gazda hívó szavára a „pinecébe”, mert már Hajós ilyen. Még ma is él itt-ott a szokás az arra csatangoló beinvitálására. Pincehideg decis poharú azonosan hideg bor kortyolgatása – egy élmény, ami megér egy kattintást is. Elnökünk, tehát jól számolt, – nem véletlenül mérnökembör –, hogy összejön itt egy kiállításra való a klub színvonalát méltóan képviselő fotóanyag. Úgy lett!

A kiállítást megnyitó Imre Károly régi ismerősünk és „több kiállításunkat megnyitó partónusunk” nem véletlenül szólt megnyitóbeszédében az értékválság keretében a múlt és jelen összekapcsolódásáról, a kiállított képeink láttán a múlt és jelen őrzéséről. A képek valóban Hajós Pincefalujának fotós, képekben realizált bemutatása – mondjuk ki – hozzánk méltó igényességgel, és gondossággal.

Mi a Dunatáj Fotókör Kalocsa tagjai Imre Károly igazgató szavaival élve: „Meglátni és megláttatni egy-egy közösség speciális másságának értékeit, láthatóvá, értékké tenni mások számára… megismételhetetlen.”

Ne legyen vége, amíg él fotókörünk!
*
A Dunatáj Fotókör az „Év Fotóművészeti Alkotócsoportja”

 A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJA központi ünnepségét a ceglédi Kossuth Múzeumban 2013. augusztus 25-én tartotta a MAFOSZ.

Szalisznyó Emília fuvolaművész játékával kezdődött a rendezvény. Reznák Erzsébet múzeumigazgató köszöntötte a szép számban megjelent vendégeket, majd felelevenítette a nap jelentőségét és történetét.

Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke az elmúlt több mint százhetven év fotótechnikai változásaira utalt. A falakon látható MAFOSZ Szalon, illetve a megjelentetett Fotó-Hungarikum 2013 album képeinek kapcsán elmondta: fontosnak tartja, hogy a fotóművészeti alkotások tárgyiasuljanak, s ne csak néhány másodpercig vetített villanások legyenek.
Minden évben a Magyar Fotográfia Napi rendezvény alkalmával adja át a MAFOSZ az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2013 és az Év Fotográfusa 2013 címet. Mátyus Károly, a MAFOSZ Kitüntetési Bizottságának elnöke idén az Év Fotóművészeti Alkotócsoportjának oklevelét és plakettjét a kalocsai Duna-táj Fotókörnek, az Év Fotográfusa elismerést Kerekes Istvánnak (EFIAP/p) adta át.


*
Bedi Gyula önálló kiállítása


Csoportos kiállításunk Hajóson – 2012


*
*
„Értékeink” c. kiállításunk megnyitója – 2011


Fotóművészeti Nyári Egyetem

 2010. Július 3-tól egy hétig Kalocsa adott otthont a Magyar Fotóművészek Országos Szövetsége (MAFOSZ) által szervezett Fotóművészeti Nyári Egyetemnek. A programsorozat a tagszervezetek legjobb, zsűri által válogatott képeinek bemutatásával vette kezdetét, ahol ünnepélyes keretek között adták át a hazai-, és nemzetközi fotóművészeti diplomákat. A tárlat az elkövetkező hetekben a kalocsai Városi Galériában tekinthető meg. A Nyári Egyetem résztvevői itt létük során megismerkedhettek az érseki város, ill. a térség nevezetességeivel is. Mindezeket a programokat a fotóművészettel kapcsolatos bemutatók és előadások kísérték. A több mint száz alkotó (többségük fotóművészi rangban) által készített fotók, a jövő év elején lesznek láthatóak az érseki városban. A képekből egy fotóalbum is készül, amely bárki számára elérhetővé teszi a művészet ezen ágát.
Werkfotók >
*
*
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz