Bemutatkozás

Visits: 21

A DUNATÁJ FOTÓKÖR EGYESÜLET
A kalocsai székhelyű Dunatáj Fotókör 2004. május 16-án alakult meg a következő célokkal: Kalocsa és környékén tevékenykedő fotósok egységbe szervezése, egyéni fotózási látásmódok és technikák fejlesztése, pályázatokon való részvétel, helyi események, épületek, tájak és emberek megörökítése, valamint alkotásaik kiállítása és fotótúrák szervezése.
Alapító tagjaink közé tartoztak: Nagy Erik, † Benke Ferenc,Viczay Lajos, Regényi Gábor, Péjó Zoltán

A korábban KALOCSAI FOTÓKLUB néven ismertté vált szervezet 2009-től vette fel a DUNA-TÁJ FOTÓKÖR EGYESÜLET elnevezést és ettől kezdődően működik jelenleg is hivatalosan civil egyesületként.

Első bemutatkozásunk 2004. augusztus havában volt az akkor még Kalocsai Fotóklub nevet viselő szervezetünknek. A Magyar Fotográfia Napjához kötődően fotótörténeti kiállítást szerveztünk, ahol a Madarász fotográfus dinasztia képeit, az addigra már megszűnt műtermük használati tárgyait, üvegnegatívjait mutattuk be, a Viski Károly Múzeumban és a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárában őrzött fotográfiákkal együtt. A galéria előterében a klub tagjainak képeit, illetve az általunk kiírt fotópályázat legjobbjainak fotóit állítottuk ki.

2009-ben a klub működésének ötödik évfordulójára – hiánypótló kiadványként – a kör hat tagjának alkotásaiból összeállított fotóalbumot jelentettünk meg „Lelkünk húrjai” címmel.
A gyűjteményben szereplő fotósok:
Bedi Gyula, Benke Ferenc, Péjó Zoltán, Polgár Tibor, Regényi Gábor és Viczay Lajos

Így jöhetett létre egy Kalocsát bemutató anyag is, melyet az elmúlt években már testvérvárosunkban Székelykeresztúron, továbbá Csíkszeredában, ill. Brüsszelben is megtekinthettek az érdeklődők.

2010-ben az országos Fotóművészeti Nyári Egyetemet Kalocsán szerveztük meg, melyen számos fotós vett részt és az ország különböző részeiről érkeztek.

2013. évben – egy pályázati eljárás eredményeként – a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szervezete, a Dunatáj Fotókörnek ítélte oda „Az év fotóművészeti alkotócsoportja” díjat, amit közösen értünk el az egyesületünk tagjaival.

2018-ban Bedi Gyula szervezésében egy nagyobb létszámmal látogattunk el Erdélybe fotóstúrára keretében Uszód testvértelepülésére Abásfalvára.

Az elmúlt időszakban számos városban és településen lehettünk jelen és büszkék vagyunk, hogy Kalocsán kívül Baján, Battyonyán, Budapesten, Csíkszeredán, Dunapatajon, Dunaszentbenedeken, Dusnokon, Ercsiben, Fajszon, Foktőn, Hajósi-Pincefaluban, Homokmégyen, Kecelen, Kecskeméten, Kiskőrösön, Marosvásárhelyen, Orosházán, Pakson, Pécs, Szekszárdon, Uszódon mutathattuk be alkotásainkat a nagyközönség számára.

Célunk, hogy a művészet erejével és sokszínűségével inspiráljuk az embereket. Minden kiállítás egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy művészeteink közvetlen kapcsolatba kerüljenek a közönséggel, és mélyebb élményt nyújtsanak mindazoknak, akik részt vesznek rajta.
Művészi tevékenységünk során folyamatosan gondoskodunk arról, hogy városunk és térségünk intézményeinek képekkel szolgáljunk. Képeinket az Önkormányzatoknak, Művelődési Központoknak és Néptánc Egyesületeknek is rendszeresen biztosítjuk.

Továbbá, büszkén említjük, hogy a Kalocsai Kortárs Klubbal és az Octopus Egyesülettel is volt már közös kiállításunk.

Rendszeres szervezünk fotótanfolyamokat, ahol átlagosan 25 résztvevő vesz részt a járás különböző településeiről.
Az előadássorozatokat különböző érdekes tematikákra építjük fel és szervezzük meg, hogy minél többek számára érdekessé tegyük a fotózást.
Célunk, hogy a fotózás rejtett fortélyait közelebb hozzuk a résztvevőkhöz. Tagjaink szakértelmükkel és tapasztalatukkal segítik a fotótanfolyam résztvevőit, így lehetővé téve számukra, hogy mélyebben megismerjék és kibontakoztassák saját kreatív potenciáljukat a fényképezés terén.

Tagjaink rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi fotópályázatokon és kiváló eredményekkel szerepelnek.

Képeink már több országos kiadványban is már megjelentek, így a Fotó-Video magazin is készített a tevékenységünkről egy összeállítást.

Nemcsak fotós teljesítményért jár elismerés, diploma, hanem szervezői munkáért így kapta meg Péjó Zoltán az egyesületünk elnöke a szervezet élén végzett társadalmi munkáért és érdemelte ki az elismerést.

Ezen felül Bedi Gyula AMAFOSZ/P és EFIAP fotóművész, és Török Töce Tibor AMAFOSZ, és AFIAP fotóművész címmel rendelkeznek amit az elért hazai és nemzetközi fotópályázati eredményeik alapján ítéltek oda nekik.

Jelenleg teljes jogú tagja vagyunk a MAGYAR FOTÓMŰVÉSZETI ALKOTÓCSOPORTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGének (MAFOSZ).

Oszd meg ha tetszik..